Matkakertomus: Venäjä, Pietari, 15.-16.12.2012

Kansainväliset koiranäyttelyt sekä Bostoneiden erikoisnäyttely

Miniblack's Lähdimme matkaan Annelin kanssa Helsingistä perjantaina 14.12. kukonlaulun aikaan ja perillä Pietarissa olimme illalla kahdeksan aikaan paikallista aikaa. Liikenne Pietarissa oli taas kerran mielenkiintoinen, ambulanssitkin seisoivat ruuhkissa valot vilkkuen. Ambulanssin kyljessä luki venäjäksi ensiapu eli "pikainen apu" joka oli kaikkea muuta kuin nopea seisoessaan ruuhkissa. Liikenne oli yhtä hankala kuin ennenkin.

Kaupunki oli todella kaunis joulukoristeineen lumivaipassaan. Helsinki tuntui heti todella pieneltä ja vaatimattomalta Nevan varrella kulkiessamme. En yhtään ihmettele miksi monet venäläiset tulevat Helsinkiin shoppailemaan, koska hintataso Pietarissa on huipussaan. Esimerkiksi näyttelyalueella pieni kuppi kahvia maksoi n. kolme euroa. Yksi edullinen ostos oli, luettelo maksoi vain euron. Ruplia jäi paljon käsiin, koska hinnat olivat pilvissä enkä viitsinyt kalliita leluja osteskella.

Siistit näyttelyt Pietarissa

Miniblack's Näyttelypaikka oli Lenexpo ja se oli siisti tilava halli. Näyttelyt Pietarissa on suhteellisen pieniä verrattuna Suomen vastaaviin. Esimerkiksi lauantaina suurimpien osallistujamäärien rotuja oli vain: Labradorinnoutaja 47, Siperianhuskyt 15, Amerikanstaffordshirenterrieri 34, Bokserit 14. Pietarin KV-näyttelyn ilmoittautumiset maksoivat 60 euroa/koira, siis ihan maailmannäyttelyn tasoiset hinnat.

Tajusin vain paria päivää ennen matkaa, että lauantain valko-venäläinen tuomari on ollut meillä ennenkin eikä hän ollut mielestäni häävi (vaikka koiramme saivat menestystä häneltäkin). Ensimmäisen näyttelyn odotukset eivät siten olleet korkealla. Odotus muuttui todellisuudeksi ja sijat olivat aina "reserve"-mallia vaikka excellent'in (erinomainen) koirat saivatkin.

Sunnuntaina oli tuomarinmuutos taas kerran tosiasia. Aina tietysti ns. länsimaiselle tuomarille. Etelä-amerikkalainen loisti poissaolollaan koko näyttelystä ja tilalle oli saatu viime tipassa Petr Rehánek Tsekistä. Rehánek antoi Sisulle sertin (CAC). Sisu valioituu näin Venäjän valioksi kunhan ensin täyttää 2 vuotta ja saa viimeisen sertinsä Suomesta. Titteli on tällöin suoraan FI CH & RU CH Oelandica's Silvio Of Mini Black. ROP:t KV-näyttelyistä menivät Moskovaan.

Bostoneiden Specialty 2012

Miniblack's Kävimme ensimmäistä kertaa Venäjällä Bostoneiden erikoisnäyttelyssä. Bostoneita tässä kilpailussa oli yllättävän paljon, peräti 35 kappaletta. Luokkasijoittuneille annettiin kaikille kivoja erikoispalkintoja. Näin kävi meillekin. Saimme muiden palkintojen lisäksi upeat 25*25 cm kokoiset piparit jotka oli koristeltu bostoniksi. Molemmat speciaaliin osallistuneet koirat Sisu ja Lumi sijoittuivat luokassaan toiseksi, joten pipareita tuli tuplasti. Ne olivat upeaa käsityötä ja omat poikani saivat molemmat.

Voitto Bostoneiden erikoisnäyttelystä meni Pietariin Klaran ja Ljuban kasvatille, jolla on sukujuuria Suomeen. Rofe on tässäkin voittajakoirassa takana, olihan Rofe Klaran ja Ljuban ensimmäinen bostoni, jolla kasvatustyö on aloitettu Pietarissa. Lisäksi Rofe oli ensimmäinen bostoninterrieri kaikissa Neuvostoliiton maissa mukaan lukien Baltian maat.

Kehän laidalla saimme viettää aikaa ystäviemme Klaran ja Ljuban kanssa. Kielten sekamelskan (FI/RU/GB) keskellä oli hauska pysyä "mukana".

Best In Show ja muuta mielenkiintoista

Miniblack's Erään jännitysmomentin järjesti bussimme, joka oli sunnuntai-yönä jäätynyt raa'assa pakkasessa ja rikkoutunut saman tien. Onneksi saimme bussin liikkeelle ja ehdimme kehään.

Lauantai-iltana kävin hakemassa läheisestä kioski-kaupasta juotavaa ja syötävää seuraavan päivän näyttelyyn. Myyjinä oli kaksi nuorta n. kaksikymppistä poikaa jotka rupesivat tenttaamaan minulta mistä olen tullut. Kuultuaan suomalaisuudestani, he kyselivät mm. onko elämä hyvää Suomessa. Itsekseni ajattelin että voi poika-parat kun luulevat että elämä olisi Suomessa jotenkin helpompaa tai kivempaa. He eivät uskoneet vastauksiani vaan yksikantaan totesivat että Suomi on parempi. Huoh! mitä siihen sitten enää sanomaan muuta kun mielipide oli jo lukkoon lyöty.

Näyttelyssä oli myös paikka missä kaikki näyttelyn osallistujat saivat kuvauttaa koiransa ilmaiseksi ns. Tassustudio. Tieto kuvauksesta ja maksuttomuudesta oli vain venäjäksi ja se oli vaan osattava lukea mainoksesta. Olimme molempina päivinä niin kiireisiä ja väsyneitäkin että emme jaksaneet kuvauttaa koiriamme.

Miniblack's Sunnuntain finaaleissa oli monessa ryhmässä Ljubakin tuomaroimassa, onhan hän kaikkien rotujen tuomari Venäjällä. Reissussa mukana olleet ihmiset kehuivat Ljuban koirasilmää ja näyttäviä koiria hän ryhmiinsä valitsikin.

Matkassamme mukana ollut Lhasa Apso Chic Choix Flavius Constantinus menestyi niin hyvin sunnuntaina, että "jouduimme" odottelemaan peräti Best In Show'n asti ennen paluumatkan alkua. Tämä upea koira sijoittui kolmanneksi ja huusin hurraa-huutoja suomeksi kurkkuni käheäksi. Sain venäläisiltä pitkiä katseita mutta ei se menoani haitannut. Katsokoot, on noita katseita tullut ennenkin! Palkintojen kantajia tarvittiin useampi ihminen, että kaikki tavarat saatiin matkaan ;-) Onnea Kempeleelle!

Lähtiessämme sunnuntaina kaupungissa oli riemukas ilotulitus. Ajattelin itsekseni, että pietarilaiset varmaan kiittivät visiitistämme ja ehkä toivottivat vielä tervetulleeksi uudelleen. Paluumatkalla Venäjän tullin pysähdyksiä oli vaatimattomat 6 kappaletta ja passit tarkistettiin näistä viidellä kerralla. Suomen tullissa pysähdyksiä oli ainoastaan yksi eikä tulli jaksanut enää tarkastaa koirien siruja vaikka tullimies oli ensin näin ajatellut. Matka jatkui tämän jälkeen kotiin joutuisasti.

Kiitos pietarilaiset näyttelyistä, Anne