Bostoninterrieri rotuna

Bostoninterrieri on "suuri persoona pienessä koossa" !

Miniblack's Oh Sweet ArnoldEnglantilaiset siirtolaiset Bostonin kaupungin lähettyvillä ovat kehittäneet bostoninterrierin 1800-luvulla koiratappeluita varten mm. bokserista, ranskanbulldogista ja bullterrieristä. Bostonia kutsuttiin tuolloin yleisesti "Boston Bulliksi" tai "Amerikan Bullterrieriksi". Nykybostonin esi-isän sanotaan olleen Judge-niminen terrieri, joka polveutuu puoliksi "English Bull"-koirasta ja puoliksi "English-Terrier"-rodusta. Painoa tällä terrierillä oli huimat 14,5 kg. 40 bostonikasvattajaa perustivat Amerikan Bullterrierikerhon 1800-luvun loppupuolella. Nimi muutettiin Bostoninterrieriksi, kun rotu tunnustettiin Amerikassa vuonna 1893.

1900-luvun alussa bostoninterrieri oli erittäin suosittu rotu Amerikassa. Vuonna 1918 bostoneita oli eräässä näyttelyssä jopa 164 kappaletta, ja rotu oli usein lukumäärällisesti suurin esitettävä rotu. Nykymuotonsa bostoni on saanut 50-luvulla, jolloin tuli myös ensimmäinen yksilö Suomeen. Tuohon aikaan bostoni oli Amerikan suosituin koirarotu ja se on vielä nykyäänkin pysynyt Amerikassa 20-30 suosituimman rodun joukossa. Bostoninterrieri on USA:n kansalliskoira.

Suomessa bostoninterrieri on harvinainen rotu ja nykyinen koirakanta lienee noin 700-800 yksilöä. Kun aloitimme 80-luvulla bostoneiden kasvattamisen oli bostoneiden taso Suomessa heikko. Tuolloin ruotsalaiset kasvattajat tulivat koirineen voittamaan kaikki näyttelymme! Nykypäivänä on toisin: bostoneiden yleinen taso on parantunut huimasti ja suomalaiset bostonit pystyvät voittamaan missäpäin tahansa. Suhteellisen hyvän tasoisiin bostoninterriereihin on kuitenkin turha tuudittautua. Suomen bostoneiden taso on viime vuosina hyvin jakautunut - erittäin hyviin ja ei-niin hyviin koiriin.

Suomen Bostonit - Finnish Bostons ry on toiminut Suomessa 70-luvulta alkaen. 80-luvun alussa yhdistys piti pienen lepotauon. Uudistettu Suomen Bostonit yhdistys perustettiin 1984. Sekä Anne että Anneli ovat toimineet uudistetussa yhdistyksessä sen alkumetreiltä 80-luvulta saakka. Olemme toimineet aktiivisesti Annelin kanssa yhdistyksen hallituksessa lähes 20 vuotta.

Miniblack's Hot Gossip Bostoninterrieri on ihanteellinen seurakoira. Se on ystävällinen ja seurallinen. Se on eloisa ja aina valmis leikkiin tai reippaalle lenkille. Bostoninterrierillä ei ole metsästysvaistoa, mutta se on päättäväinen ja valpas vahti. Se haukkuu harvoin. Bostoni ei ole agressiivinen eikä se räksytä. Bostoninterrieri ei ole vilkkaudestaan huolimatta "kodintuhoaja". Bostoni on kasvatettava johdonmukaisesti; näin se oppii melkein mitä tahansa.

Bostonilainen elää syvästi mukana omistajansa tunteissa ja on hyvin empaattinen koira. Usein tuntuu, että ne osaavat lukea ajatuksia. Bostoni viihtyy siellä missä ihmisetkin ja se rakastaa lapsia ja muita koiria rodusta riippumatta. Bostoni tulee hyvin toimeen muidenkin lemmikkien kanssa (mm. kanit, linnut, hevoset).

Bostoninterrierin kanssa voi harrastaa lajia kuin lajia. Sama bostoni voi pärjätä näyttelyissä, tokossa, agilityssä ja jopa raunioilla. Mikään harrastus ei vie tilaa toiselta vaan ne täydentävät toisiaan. Ulkomuodoltaan kaunis bostoninterrieri voi siis yhtä hyvin olla agilityn mestari tai tottelevaisuusvalio.

Bostoni on kotikoira, joka mielellään nukkuu sängyssä. Se on siisti, eikä se haise "koiralle". Bostonista lähtee vähän karvaa ja karva on lyhyt ollen hyvin helppohoitoinen. Siistin koiran saa vähällä vaivalla: vettä ja... ei viledaa vaan säämiskää ja kynsien leikkuu.

Bostoninterrieri on suhteellisen terve koira. Silmät saattavat olla vahinkoherkät ja allergioita voi esiintyä. Yhdistyksen tehtävä on valvoa bostoninterrierin terveyden koko kuvaa. Vuoden 2008 alusta kaikkien bostonien kasvattajien on noudatettava rotukohtaista PEVISA-ohjelmaa. Bostoneilla tämä tarkoittaa ainakin pakollisia silmä- ja polvitarkastuksia.

Elinikä on arviolta noin 12-14 vuotta. Omat koiramme ovat eläneet hyvinkin pitkään. Maggiestä jouduimme luopumaan 13,5 vuotiaana ja Pompesta melkein 15 -vuotiaana. Chili oli 13,5 vuotta kuollessaan. Anista jouduimme luopumaan 14,5-vuotiaana. Anin sisko Veera teki bostoneiden eliniän ennätyksenkin, eläen yli 15,5 vuotiaaksi. Tätä huippumummoa paremmaksi tuskin kukaan ihan vähään aikaan pääsee !! Bostoneiden keskipaino vaihtelee 7-9 kg, mutta se ei saa ylittää 11,5 kg:a. Bostoninterrierin temperamentti ja ego on niin mahtava, että ns. isokin mies voi sitä ulkoiluttaa tuntematta itseään höppänäksi "fifin" ulkoiluttajaksi!

Olen henkilökohtaisille nettisivuillekin kiteyttänyt muutamalla sanalla millainen rotu bostoninterrieri on. Saittia voi vilkaista tästä linkistä. Vieraskirjaan voit jättää tassunjälkesi käynnistäsi.

Voitto ja Urho lumessaBostoninterrieri on kylmänarka, eikä se välttämättä halua tai tarvitse pitkiä lenkkejä kovalla pakkasella tai sateisina päivinä. (Poikkeuksiakin toki on, kuten kuva todistaa).

Monet koirakirjat väittävät bostonien kärsivän hengitysvaikeuksista. Omien koiriemme osaltamme voimme kertoa Miniblack's bostoneiden rakastavan aurinkoa ja lämpöä, ilman vaaraa komplikaatioista.

Koiria tulee kuitenkin aina valvoa kesäkuumalla, joten esim. yksin autoon koiria ei saa koskaan jättää. Kesällä koiramme maata lötköttelevät auringossa ja tietty siinä kuumimmassa paikassa. Vuoden ympäri nukutaan oman tai mamman peiton alla LÄMPIMÄSSÄ. Jotkut bostonit nauttivat paljon saunomisesta.

Voit lukea Usein Kysytyt Kysymykset-osiosta Annelilta ja Annelta usein kysyttyjä kysymyksiä. Alempana löydät lisää Miniblack's bostoneiden kuvia arkisissa ympyröissä. Itse harrastamme näyttelyissä käymistä, mutta bostonimme osaavat myös paljon muuta. Kaikki koiramme asuvat kotioloissa ja ovat erittäin sosiaalisia. Omatkin koiramme ovat siis erinomaisia 'kotikoiria' vaikka intohimoinen harrastuksemme onkin näyttelyt. Monet koiramme ovat tottuneet leikkimään erilaisten 'elollisten' kanssa, oli leikkikaveri sitten lapsi, kissa tai kani. Lue Miniblack's bostoninterriereiden esittely oheisesta PDF-linkistä Miniblack's esittely.

Bostoninterrierin ulkomuoto ja luonne

Mikään yksityiskohta ei saa olla liian korostunut, niin että koira vaikuttaisi epäsuhtaiselta. Kaikkia liioiteltuja piirteitä tulee ehdottomasti välttää. Bostonin tulee olla päättäväinen, ihmisystävällinen, vahva, energinen ja näyttää ulospäin tyylikkäältä ja elegantilta: se on "American Gentleman". Yleisvaikutelman tulee olla tasapainossa; ilmeen, värien ja merkkien verrattuna muihin yksityiskohtiin täytyy olla kohdallaan. Narttujen tulee olla hieman uroksia sirompia, eli sukupuolileiman on oltava selvä. Bostoni on kehittynyt hurjasta tappelukoirasta nykyaikaiseksi ystävälliseksi seurakoiraksi ja eloisaksi kumppaniksi. Pienen koon, älykkyyden ja sitoutuvan luonteensa vuoksi se on erinomainen kumppani kenelle tahansa.

Tästä alhaalta löydät virallisen rotumääritelmän eri kielillä. Klikkaa haluamasi kielistä lippua. Englanninkielinen rotumääritelmää selventävä 'rautalanka'-malli sopii kaikille, jotka haluavat oppia tuntemaan tätä rotua paremmin. Printtaa rotumääritelmä taskuun ja näyttelyihin vertailemaan, mikä miellyttää omaa silmää ja mikä bostoni parhaiten vastaa rodun ihannetta.

suomeksi selittävä malli englanniksi ruotsiksi venäjäksi saksaksi