Matkakertomus: Viro, Tallinna, 16.-18.8.2013

Koiranäyttelyt Luigessa ja Tallinnassa

Miniblack's Perjantai-aamuna 16.8. lähdimme boston-köörimme kanssa kohti Tallinnan kolmea näyttelyä (1 tavallinen ja 2 KV-näyttelyä) hieman apeissa tunnelmissa. Reissumme piti olla Iikkoon paluu näyttelykentille ja koiran ensimmäinen näyttely veteraaniluokissa. Elämä näytti kuitenkin julman puolensa Iikkoon jäätyä auton alle. Näin reissusta muodostui kerralla Iikkoon muistomatka. Tsemppasin itseäni kohtalaisesti ja fiilis koheni. Taxfree oli tällä kertaa poikani lisäksi oman mielialani kohottaja. Meidän 6-vuotias piti myös tiukkaa huolen että mummin pitää saada isompi tölkki juotavaa, ei mummille kuulemma pieni riitä ;-) Aamuyöstä nostimme nukkuvan pienemmän poikamme auton turvaistuimeen vain todetaksemme satamassa hänen kenkien olevan eteisessämme. Tallinnaan saavuttuamme ensimmäinen osoitteemme oli näin lasten kenkäkauppa.

Säät laidasta laitaan

Miniblack's Näyttelypäivät olivat säiden suhteen epävakaita, auringon helotuksen kesken sade saattoi alkaa hetkessä. Perjantaina oli jopa kova ukkonen näyttelyn aikoihin. Parkkipaikalla viereisen auton viereen oli jätetty itäisen naapurimaamme koirat boxiin. Kun ukkonen iski, alkoivat koirat paniikissa huutaa ja uikuttaa. Ihmiset olivat ilmeisesti lähteneet shoppailemaan jättäen koiransa. Tunnin sateessa kököttelyn ja kiljumisen jälkeen auto vihdoin saapui. Mitäköhän traumoja koirille tästä jäi?

Kaikissa näyttelyissä oli bostoninterriereitä monista eri maista ainakin Virosta, Ruotsista ja Saksasta. Suomalaisiakin oli lisäksemme kaikissa näyttelyissä. Perjantaina suomalaisista oli kuitenkin eri porukkaa kuin lauantaina ja sunnuntaina.

Näyttelyjen kulku

Miniblack's Perjantain tuomari oli paikallinen kuuluisuus Anne Sume. Seurueemme suurin yllättäjä Ulpukka reväytti heti perjantaina nappaammalla kokeneempien edestä VSP-sijoituksen ja vielä elämänsä ensimmäisen sertin. Oletimme ennen matkaa että Ulpukka olisi porukkamme "heikoin lenkki" edelliset näyttelykerrat muistaen. Tyttö on kuitenkin Iikkoon onnettomuuden jälkeen kasvanut vauvasta aikuiseksi ja ottanut ns. Iikkoon paikan. Watch out - kun tämä pikkunen tulee kehiin Suomessa. Elkeet oli jo kuin vanhoilla staroilla! Kaikki koiramme esiintyivät perjantaina kauniimmin kuin koskaan. Olin siitä todella otettu ja ylpeä. Ajattelin tuolloin, että ihanaa kuin ei ainakaan koirista ole kiinni.

Lauantaina tuomarina oli todella mielenkiintoinen herra Eugene Yerusalimsky Venäjältä. Minua lähinnä nauratti hänen ohjeistuksensa. Hän käskytti handlereita milloin mitenkin esim. me kaikki näytteilleasettajat yritimme pysyä hänen asettamallaan 3 cm leveällä viivalla peräkanaa 30 cm päässä toisistamme. Emme onnistuneet. Tästä handlereiden kykeänemättömyydestä herra oli hyvin närkästynyt. Minun mielestäni koiranäyttelyt on kuitenkin koirien arvostelua ei handlereiden temppukilpailu. Kasvattajaluokkamme oli kuitenkin ROP-kasvattajaluokka.

Miniblack's Sunnuntaina tuomarina oli tuomari Rainer Jacobs Saksasta. Tämä näyttely oli meille liikaa. Me ihmiset ja koiramme olivat hyvin väsyneitä ja se valitettavasti vaikutti. Meidän Martti sai kuitenkin Eestin sertin ja valioitui uuden maan valioksi. Nyt titteliriviin voi lisätä EE CH.

Kokemusta rikkaanpana

Miniblack's Meidän reissu oli kokonaisuudessaan hauska ja riemukas. Varsinkin iltojen vietot yhdessä olivat matkan parasta antia. Pölistyä tuli iltaisin ulkona niin kauan kun tarkenimme. Opin minä yhden asiankin. Virossa kannattaa olla todella varovainen näyttelysääntöjen kanssa. Säännöt on kirjattu eestin kielellä eri lailla kuin käännetty englanniksi. Ei ole nokan koputtamista vaikka englanninkielellä voittaisit jotain, on eestinkielellä pilkun jälkeen erillisiä sopimuksia. Näyttelyt kisataan kuitenkin ainoastaan paikallisten ymmärtämillä säännöillä. Tämä tapahtui meille ja valitettavasti sama voi tapahtua jatkossa kenelle tahansa suomalaiselle. Tämä oli suuri yllätys. Vaikka olen kiertänyt näyttelyitä lähes 30 vuotta monissa eri maissa, en ole koskaan enkä missään maassa törmännyt vastaavaan.

Hauskoja pieniä yksityiskohtia oli parkkipaikalla n. 50 metrin päässä näkemämme haikarat. Olihan vaikuttavia lintuja. Näyttelyssä taas vanhemman poikani ilme oli näkemisen arvoinen kun haimme palkinnot. Äidin lupaama palkinto osoittautukin numeropidikkeeksi. Voi sitä 6-vuotiaan pettymyksen määrää. Teki mieli mennä ostamaan oikea palkinto vaikka en koskaan "osta" palkintoja, koska kaikki pokaalit pitää "voittaa". Nuorempi puhumaan opetteleva lapseni osoitti mummille osaavansa jo kommunikoida tokaisemmalla mummille kerran "Anna Ämmä" kun piti saada banaania. Jep jep, ihana vauvani osaa jo sanoja!

Seuraavia reissuja suunnitellessa ja odotellessa. Onneksi ei tarvitse kovin kauaa odotella ja sitten on komistus Andekin kehässä.
Kiitos kaikille teille ihanille kasvattien omistaja-ystäville tästäkin matkasta.

Anne & co.