Matkakertomus: Ruotsi, Eskilstuna, 10.-12.5.2013

Ruotsin Bostonyhdistyksen (SBTK) erikoisnäyttely Eskilstunassa 11.5.2013

Miniblack's Vuoden 2013 ensimmäisessä koiranäyttelyreissussa ulkomaille olimme Ruotsin bostonyhdistyksen erikoisnäyttelyssä 11.5.2013. Ruotsin erkkarissa on aina ainutlaatuinen tunnelma, koko pohjoismainen bostoniväki kokoontuu "Speciaaliin" kuin juhlille. Nytkin osallistuvia bostoneita oli tasan sata. Todella huikea määrä pikkuisia mustavalkoisia vipeltäjiä. Vuonna 2012 en päässyt mukaan "speciaaliin" henkilökohtaisten syiden vuoksi, mutta tänä vuonna olin. Tietenkin muitakin viime vuoden suomalaisia reissaajia oli matkassa mukana.

Matka alkaa Turun satamasta

Aloitimme matkan Annelin ja kahden bostonimme (Lumi ja Sisu) kanssa Turusta, josta nousimme laivaan torstai-iltana. Aamulla olimme sekaisin kellonaikaa vaihtavien ja ei-vaihtavien kännyköidemme kanssa. Tästä joutui, että Anneli kävi hakemassa aamukahvit turhan aikaisin (n. kl. 04.00 yöllä). Ihmettelin koiria ulkoiluttaessani umpihumalaisen nuorison kännäyskuntoa, miten ne vaan jaksavat ja jaksavat. Kun oikea kellonaika paljastui saimme hysteerisen naurukohtauksen, josta ei meinannut tulla loppua. Mahtoi kahvilanpitäjä ihmetellä känniläisten joukossa olevaa selvää mummelia höpöttämässä että "ostaa kahvit jo nyt, että ehtii sitten juoda ennen laivan saapumista satamaan".

Englantilainen tuomari yhteispohjoismaisessa bostontapahtumassa

Miniblack's Näyttelypaikka oli Eskilstunan kaupungissa Vilsta-nimisellä alueella. Erikoisnäyttelyyn oli ilmoitettu peräti 100 bostoninterrieriä eri pohjoismaista. Ruotsin erikoisnäyttelyssä on joka vuosi huikea määrä koiria, mikä on sinänsä hauskaa. Sai katsella "koko rahan" edestä koko päivän. Enemmistö koirista oli tietysti ruotsalaisia ja Norjastakin tulee perinteisesti runsas osallistujajoukko. Erikoisnäyttely vastaa kävijämäärältään kutakuinkin n. 10-13:ta pikkunäyttelyä Suomessa.

Näyttelyä edeltävänä iltana järjestettiin näyttelyharjoitukset jossa tapasin Martti-poikamme ruotsalaisia pentuja. Yksi niistä oli etuosaltaan kuin eräs ihailemani ruotsalainen uros, aika hauskaa! Erikoisnäyttelyssä seuraavana päivänä tämän pennun siskolla ei ollut ihan paras mahdollinen esittäjä, mutta koira sijoittui kuitenkin luokassaan neljänneksi (muistaakseni 13:n koiran luokka). Erinomainen saavutus sillä esiintymisellä, mitenköhän olisi käynyt jos hihnan päässä olisi ollut taidokkaampi handleri?

Tänä vuonna erikoisnäyttelyssä oli valitettavasti tuomarinmuutos ja tuomarina toimi englantilainen Ernie Paterson. Koko erikoisnäyttelyn Rotunsa paras-koira oli norjalaistunut italialaiskoira Dallas Cowboy. Koira oli hyvin ryhdikäs mutta koira oli myös nuori, joten vastaavasti ilmavuuttakin vielä oli. VSP oli Pretty Poison Julia.

Miniblack's Meidän hyvä kasvattajaluokkamme esiintyi taas mainiosti. Luokassamme esiintyi uroksista Noppa ja Igor sekä nartuista Lumi ja Capri. Aina vaan Teitä kehun, mutta kyllä te olette kehut ansainneetkin! Tänä vuonna meidän sijoitus oli hienosti kasvattajaluokkien toinen kunniapalkinnolla. Kunniapalkinnon sai loppujen lopuksi vain voittajaluokka ja meidän luokka. Voittajakasvattajaluokka oli hyvä ystävämme ja Sisun ruotsalainen kasvattaja Ulla Severin, kennelnimellä Oelandica's.

Parhaan Miniblack's-yksilösuorituksen teki tällä kertaa Igor, ollen nuorissa uroksissa luokan toinen. Luokan voiton vei Norjaan koko sadan koiran näyttelyn lopulta voittanut Dallas Cowboy. Ei mikään pöllömpi sijoitus, Kaisa!

Huomioita erikoisnäyttelystä

Muuten koko näyttelyssä oli yllättävän paljon mielenkiintoisia käänteitä. Yllättävin kaikista oli mielestäni narttujen valioluokan voittajakoira ei ollut neljän parhaan nartun joukossa. Se on kuitenkin erinomainen narttu ja monena vuonna aina erikoisnäyttelyn voittajakahinoisssa mukana ollut. Todella yllättävä ja erikoinen juttu.

Katsoin näyttelyn koirien tasoa myös yleisemmältä taholta. Mielestäni näyttelyn koirien taso on noussut viime vuosina jos vertaa esim. Suomeen. Suomessa näyttelykehissä näkyy nykyään bostonbuumin tuloksia eli kehissä on koiria laidasta laitaan. Suomen bostoneiden kanta on valitettavan voimakkaasti polarisoitunutta, kun taas Ruotsin kanta on selvästi tasaisempi. Ruotsin uusin ongelma tulee ehkä olemaan liian lyhyet koirat. Ruotsin erikoisnäyttelyssä näkyi muutama aivan liian lyhyt koira. Näiden yksilöiden oli jo vaikea liikkua ja se on aina surullista katsottavaa.

Leppoisaa yhdessäoloa Ruotsissa

Miniblack's SBT:n juhlaillallinen perjantai-iltana oli tällä kertaa hieman perinteistä vaatimattomampi, mutta meillä oli ainakin kiva porukka. Arpoja ostettiin ja palkintojakin voitettiin. Kaiken kaikkiaan ilta meni hyvässä tunnelmassa ja vatsat täyttyivät. Näyttelyn jälkeen lauantai-iltana grillasimme suomalaisten kesken ja höpöttelimme päivän näyttelyasiat. Sunnuntai oli Suomessa äitienpäivä ja päivä sujui kivan rauhallisesti siirtyessä Tukholmaan. Joitain kauppojakin tuli kierreltyä ja shoppailtua kun pääsin vapaaksi miehen ja poikien ikeestä.

Kiitoksia kylmänkalseassa säässä käydystä näyttelystä, mutta ihanan lämminhenkisestä viikonlopusta. Minulla oli hauskaa kanssanne!
Anne