Usein kysytyt kysymykset


Mikä on Miniblack's bostons?

Anneli & AnneMe olemme yksityishenkilöitä - kuusikymppinen äiti Anneli ja vajaa nelikymppinen tytär Anne. Olemme molemmat hurahtaneet bostoneihin täysillä jo 80-luvulla. Bostoninterrierit on meille vain harrastus, tosin hyvin intohimoinen sellainen. "Miniblack's bostons" ei siis ole mikään kerho tai yhdistys, eikä yleinen - kysy me vastaamme- palsta, vaan kaksi bostoninterrieri -rodusta innostunutta ihmistä.

Olemme molemmat toimineet bostonyhdistyksen hallituksessa eri tehtävissä vuosikausia. Nykyään keskitymme lähinnä kasvatukseen ja näyttelyihin emmekä toimi aktiivijäseninä. Seuraamme ahkerasti rodun kehitystä sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Pyrimme syvempään ja laajempaan tuntemukseen rodusta. Ilman kasvatuslinjojen ja historian tuntemusta olisi korkeatasoinen bostonien kasvatus pitkällä tähtäimellä mahdotonta.

Lähes kaikilla koirien kasvattajilla on kansainvälisen koirajärjestön FCI:n ja Suomen Kennelliiton rekisteröimä kennelnimi. Meidänkin kasvattamat kaikki pennut saavat saman "sukunimen" Miniblack's. Varsinaista kenneliä ei Suomessa ole juuri kellään. Ns. ammattikasvattajiakin on Suomessa hyvin vähän. Bostoneiden kasvatus on varsin kallista ja hankalaa. Hyvin monet bostoni-kasvatusta kokeilleet jättävät kasvatuksen jo ensimmäisten kokemusten jälkeen.

Yleisesti ottaen kennelnimi ei kuitenkaan ole mikään laadun tae tai edes rotukoiraksi rekisteröiminen. Kennelnimikin on vain nimi ja sen omistava ihminen päättää itse mitä koiria käyttää jalostukseen ja millaisia "oman nimisiä" pentuja haluaa. Näin ollen erilaiset pentueyhdistelmät eivät ole samanarvoisia puhumattakaan samanlaisuudesta.

Jos haluaa minkä tahansa bostonin, niitä voi kysellä yhdistyksen pentuneuvonnasta. Jos haluat Miniblack's bostonin, niitä voi kysellä vain meiltä. Bostonyhdistyksen pentuneuvonnan jonossa jonottaminen ei riitä, meihin tulee olla henkilökohtaisesti yhteydessä. Tiedoksi myös, että meillä ei ole koskaan myynnissä vanhempia koiriamme. Kaikki omat koiramme ovat lemmikkejämme, joita emme myy.

Miniblack's uros ja narttu sekä selkeä sukupuolileima1. Onko uros vai narttukoira sopivampi ensimmäiseksi koiraksi?

Yleisesti sanotaan, että narttu on sopivampi ensimmäiseksi koiraksi, mutta bostoniin sanonta ei sovi. Kummankin sukupuolen kanssa pärjää yhtä hyvin, kunhan muistaa, että bostoninterrieri on aina oma persoonansa ja erittäin älykäs rotu: esim. nartut saattavat viehättävyydellään ohjata omistajaansa toimimaan haluamallaan tavalla! Uros sen sijaan paremminkin kerran opittuaan tekee minkä siltä vaaditaan eikä välttämättä koita laistaa sovituista pelisäännöistä. Mutta narttubostonikin voi olla "poikamainen" ja jopa kovapäinenkin ja toisaalta uros voi olla hyvinkin "pehmo". Kummankin sukupuolen edustaja saattaa innostuessaan ja varsinkin leikkiessään olla todella villi. Jos siis haluat perusrauhallisen ja tasaisen koiran, bostoni ei taida olla sopivin: bostonin luonteeseen kuuluu varaukseton innostuminen kaikesta kivasta.

2. Ovatko värivirheet yleisiä bostoninterrierillä?

Bostoninterrierin rotumääritelmä tuntee vain musta -, brindle (tiikerijuovainen) - tai seal- värityksen valkoisilla merkeillä. Muut värit eivät ole missään olosuhteissa sallittuja. Silloin tällöin syntyy kuitenkin ns. värivirheellisiäkin pentuja. Värimääritys on määrätyiltä osin hyvinkin tiukka. Värivirheeksi lasketaan virheen sijainnista riippuen jo hyvinkin pieni "ylivalkoisuus": esim. kuonon sivulta silmän yli n. 1 cm levinnyt valkoinen on virhe, mutta toisaalta taas vatsan alta näkyvää valkoista tai takareiden ulkopuolelle reilustikin ulottuvaa valkoista ei välttämättä huomioida näyttelyarvostelussa, mikäli koira muuten on erinomainen. Virheeksi laskettavan vähän valkoista (=värimerkit puuttuvat lähes kokonaan tai täysin) bostoneilla on äärimmäisen harvoin. Värivirheellinen bostoni on kuitenkin bostoni ja löytää kodin siinä missä täydelliset värimerkitkin omaava. Värivirheet voivat olla varsin erikoisia ja jänniäkin: valkoisesta korvan päästä aina kokovalkoisiin, parilla mustalla "tahralla" varustettuihin yksilöihin.

3. Kuinka monta pentua pentueessa tavallisesti on?

Pentueissa on keskimäärin 3 pentua.

4. Minkä ikäisiksi bostoninterrierit elävät?

Bostoninterrieri kuuluu pitkäikäisimpiin rotuihin (kuten monet muut pienet terrieri-rotuiset koirat). 14-vuoden ikä ei ole omilla koirillamme mikään harvinaisuus.

5. Onko bostonilla jotain rotutyypillisiä sairauksia?

Hyvällä perushoidolla ja oikealla ruokinnalla bostoninterrieri on yleisterve rotu. Silmä- ja polvitutkimukset ovat vuoden 2008 alusta olleet pakollisia kaikille boston-kasvattajille mutta vastuuntuntoiset kasvattajat ovat tätäkin ennen suorituttaneet tutkimukset vapaaehtoisesti.

6. Tuleeko bostoni toimeen toisten koirien kanssa? Pärjäävätkö urokset keskenään?

Bostoni on avoin ja utelias rotu, joten se lähestyy toisia koiria ilman aggressioita. Se tekee mielellään tuttavuutta muiden koirien kanssa ja tulee erittäin hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Bostoni ei myöskään ole " rasisti", joten rotu kuin rotu kokoon katsomatta hyväksytään kaveriksi. Isokin seurue uroksia leikkii ja seurustelee mielellään keskenään ilman machoilua. Useimmilla bostonin omistajilla onkin kaksi tai useampi bostonia. Onpa monella kaverinaan myös kissa tai kanikin!

7. Tuleeko bostoninterrieri toimeen lasten kanssa?

Miniblack's Tiny Delight Bostoni on lapsirakas rotu. Vaikka bostoni ei olisi pienestä pitäen lapsiin tottunutkaan, käy tutustuminen helposti, kunhan bostonille annetaan aikaa ja omaa päätösvaltaa tutustumisen etenemisnopeudessa. Bostonit rakastavat myös pienten lasten huomiota ja hellyyden osoituksia!

8. Voiko bostoninterrierin kanssa harrastaa muutakin kuin näyttelyitä?

Ilman muuta voi. Bostonit ovat pärjänneet hienosti varsinkin agilityssä. Muutama on menestyksekkäästi harrastanut myös tottelevaisuutta ja jopa raunioita! Bostoni lähtee todella innokkaasti kokeilemaan vaikka mitä ja oppii nopeasti. Kyseessä on siis varsinainen "monitoimirotu".

Katso Miniblack's bostonin elämää videolta Video

9. Miten bostoninterrieri valmistellaan näyttelyä varten?

Bostoninterrieri on todella helppo laittaa näyttelykuntoon: perussiisteyden lisäksi vain viikset leikataan! Bostonin "peruskuntoon" kuuluu puhtaat korvat ja silmät ja leikatut kynnet. Näyttelyssä turkin pitää olla puhdas. Bostonin turkki on kiiltävä ja sileä, joten se ei normaalioloissa juurikaan edes likaannu. Joskus turkki voidaan harjata varsinkin karvanlähtöaikaan. Näyttelyä varten korvissa olevat "hapsut" voi siistiä (näytämme miten!). Näyttelyyn voi ottaa mukaan vaikkapa säämiskän, jolla voi pyyhkiä turkin ennen kehään menoa.

10. Onko bostoni kylmänarka rotu?

Bostoninterrierillä ei ole turkissaan alusvillaa ja se on kylmänarka. Esim. märkä lumi kastelee ja kylmettää ihon ohuen turkin alta nopeasti. Pakkasilla jalat tahtovat jäykistyä, joten se ei tahdo ulkoilla pitkiä lenkkejä kovin kylmässä, mutta paremmilla säillä senkin edestä. Bostoninterrieri on melkoisen väsymätön ulkoilija. Kylmänarkuuskin on yksilöllistä: joku kestää pakkasia paremmin, joku huonommin.

Kaikki yhdes nukkumassa - sängyssä

11. Mitä bostoninterrierit syövät? Ovatko ne nirsoja ruuan suhteen?

Suosittelemme perusruuaksi hyvälaatuista, koiratarvikeliikkeistä saatavaa kuivamuonaa. Useimmat bostonit syövät kuivamuonaa mielellään. Makua ja tuoksua voi halutessaan parantaa lisäämällä annokseen hieman kotiruokaa. Ennen luovutusikää pentumme kokeilevat kaikenlaista kotiruokaa kuivamuonan lisäksi: puuroa, makaronia, jauhelihaa, kalaa, juustoa, jne. Pennut saavat mukaansa uuteen kotiin listan kokeilluista ruoka-aineista ja tietysti tiedon, mikäli jokin ruoka-aine ei ole sopinut. Pennut saavat mukaansa myös meillä syötettävää kuivamuonaa, jolloin pikkupennun ei tarvitse ympäristön vaihdon lisäksi tottua heti uuteen ruokaan. Bostoninterrierin pentu on todella helppo opettaa nirsoksi! Pikkupentu syö aluksi n. neljä kertaa päivässä ja omistaja menee helposti lankaan, jos ruoka ei maistukaan, koska niin pienen pennun on syötävä vähän kerrallaan mutta usein. Helposti käy niin, että pikkupennulle yritetään turhaan keksiä vaikka mitä gourmet-herkkuja! Ruoan pitää kuitenkin olla kunnollista ja jokaiselle koiralle löytyy varmasti jokin ruoka, mitä se ei voi vastustaa.

12. Karkailevatko bostoninterrierit?

Bostonilla ei ole metsästysviettiä, joten se ei ole karkailuherkimpiä koiria: sillä ei ole luontaista viettiä lähteä esim. jäniksen perään. Bostonin paikka on siinä missä koti, rakkaimmat ihmiset ja omat lelut. Ihmisystävällisyytensä vuoksi se haluaa olla omistajiensa lähellä, mutta on toisaalta hyvin utelias ja näköpiirissä olevat ihmiset kyllä kiinnostavat kovasti... Kesämökeillä yms. sellaisissa paikoissa missä ei ole autoteitä lähellä bostonit usein oleilevat pihalla vapaana. Jokaisen koiran omistajan tulee kuitenkin muistaa, että koiran turvallisuus on omistajan vastuulla: omistajan on siis pidettävä huolta siitä, että ympäristö on turvallinen!

13. Typistetäänkö bostoninterrierien häntiä tai korvia?

Ei typistetä. Kaikenlainen typistäminen on sitä paitsi nykyään kielletty Suomessa ja useimmissa merkittävissä kennelmaissa. Bostoninterrieri syntyy töpöhäntäisenä. Häntä on yleensä vain pieni "nappi" takapuolessa, joskus myös muutaman sentin mittainen "koukku". Bostoninterrierin korvatkin ovat aivan "luomut". Korvien tulee pysyä pystyssä ilman leikkelyä tai minkäänlaista keinotekoista teippailua. Bostonipennun korvat ovat yleensä luovutusikään mennessä nousseet kokonaan pystyyn, mutta yksilöllisiä eroja on paljon. Monella pennulla esim. toisen korvan pää lerppuu pitkäänkin. Pennun rokotukset saattavat saada korvat lerpahtamaan väliaikaisesti. Rodun kotimaassa Amerikassa bostoninterrierien korvia typistetään vielä jonkin verran.

14. Tulevatko Bostonit toimeen muiden rotuisten kanssa esim. isommat rodut?

Kyllä bostonit tulevat erinomaisesti toimeen kaikkien eläinten kanssa, oli kyse sitten isoista koirista, kissoista, linnuista, hevosista tai vaikka marsuista. Bostonimme ovat hyvin sosiaalisia, kilttejä ja sopeutuvaisia. Meidän bostoninterriereitä asuu monissa bokseriperheissä, jopa sellaisissa missä on monta bokseria ja bostoni. Lisäksi bostoneita on paljon mm. rottweiler- ja dobermann-perheissä sekä muiden isojen käyttökoirarotuisten koirien kaverina. Yhteiselämä sujuu, mikäli kaikki koirat ovat koulutettuja - myös bostoni.

Alla olevassa kuvassa on hyvä esimerkki yhteiselon sujuvuudesta rotujen kesken. Kuvassa on ainoastaan yhden perheen koirat kuvattuna. Pienin - fyysiseltä kooltaan - on Quattro-boston (Miniblack's Watch Me Quick). Hän painaa vain 6 kg, mutta hän on lauman "pomo" ja varsinainen egoisti. Kuvan snautseri Satku rakastaa viilettää metsässä toisen juoksuhirmun Kenna-bostonin kanssa. Bostonit Quattro ja Kenna käyttävät myös perheen suurinta jäsentä - Amerikan Akitaa - tyynynä ja sen häntää peittona ;-)Yhden perheen kaikki viisi koiraa, joista kaksi on bostonia

15. Millainen pentu olisi minulle sopiva ja mistä saa luotettavaa lisätietoa rodusta?

Mietimme aina tarkkaan jokaisen pennun kohdalla, millainen koti olisi juuri sille pennulle sopivin ja paras. Erityisesti luonteet vaikuttavat pennun valintaan hyvin paljon. Lisäksi perheiden toivomukset sukupuolen suhteen ja ominaisuuksien suhteen on otettava huomioon. Mahdolliset harrastustoiveet vaikuttavat pennun valintaan eli mm. värivirheen omaavan koiran kanssa ei voi osallistua näyttelyihin.

Haluamme kuulla kaikista pennuistamme luovutuksen jälkeenkin eli meiltä voi ja tulee kysellä myös ne ns. tyhmätkin kysymykset. Tyhmiä kysymyksiä ei nimittäin ole, on vain ajattelemattomuutta ja laiskuutta, jos ei selvitä itseään askarruttavia asioita. Meidän pentujemme omistajat saavat mukaansa uuteen kotiin hyvin selkeät, kattavat ja kirjalliset koiranhoito-ohjeet sekä syöttöohjeet. Näillä ohjeilla pärjää pitkälle ja monet vasta-alkajatkin (koiran omistamisen saralla) ovat pystyneet orientoitumaan koiran omistajaksi tämän "rautalanka"-mallin kanssa.

Meillä on ollut bostoneita yli 25 vuotta ja erilaisia bostoneita mahtuu näihin vuosiin lukuisia. Lisäksi tiedämme ja tunnemme muitakin bostoneita sekä Suomessa että ulkomailla. Kaikki tämä antaa hyvän pohjan laajalle rotutuntemukselle. Voit siis aina kysyä meiltä mieltäsi askarruttavat pulmat ja kysymykset.
Veeti ja ystävä -pallo
Miniblack's bostoninterriereitä arkisissa ympyröissä löydät Miniblack's valokuva-albumistamme. Kaikki bostonimme elävät kotioloissa ja ovat perheenjäseniä. Siksi on ensiarvoisen tärkeää löytää jokaiselle kasvatillemme hyvä ja sopiva koti. Katso suloisten kasvattiemme kuvia ja ihastu!

Rodusta lisätietoa saa esim. erilaisista ja kattavista koirakirjoista tai bostonyhdistyksen nettisivuilta. Yksi mahtava tietopaketti bostoneista löytyy erään bostonharrastajan nettisivuilta. Sieltä löytyy lähes kaikki ja vähän enemmän, mitä bostonin omistajan ja rotuun höyrähtäneen on kiva tietää. Sivusto löytyy www.bostoninterrieri.fi -osoitteessa.
Mikäli Bostoninterrieri rotuna kiinnostaa sinua enemmän, lukeminen kannattaa aloittaa esim. näiden nettisivujen Harkitsetko bostoninterrieriä itsellesi?-osiosta. Sivulta löytyy lisätietoa minkälaiselle ihmiselle bostoni sopii ja miten kannattaa bostonin hankinnassa edetä.

Voit lukea myös erilaisia blogeja tai elämää bostonin kanssa - palstoja. YouTubessakin löytyy monta boston-videota mm. Amerikasta. Parhaassa tapauksessa voit saada hauskalla tavalla vinkkejä jokapäiväiseen elämään bostonisi kanssa. Netin erilaisiin keskustelupalstoihin ja niissä kirjoittaviin "koira-asiantuntijoihin" kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella eikä kaikkia väitteitä pidä sinisilmäisesti uskoa. Ihmisillä voi olla hyvin ohut kokemus bostoneista tai heidän "tietämyksensä" voi perustua esim. yhteen tapaukseen ja pahimmillaan vain alle vuoden kokemukseen. Sarkastisesti voisi sanoa että netin "parhaimmat" asiantuntijathan tunnistaa joka käänteessä täydellisen tietämättömyyden antamasta suuresta varmuudesta. Usein "kaikkien koirien kasvatuksesta eniten tietää" ne, jotka eivät ole olleet koirien kasvatuksen kanssa missään tekemisissä.

Lopuksi vielä kaksi erinomaista esimerkkiä hauskoista ja hyödyllisistä blogeista eli Nekku-bostonin blogi ja kahden tyttöbostonin Ruusun & Sinin blogit.


     Lue myös Miniblack's esittely oheisesta PDF-linkistä. Esittely
     Read the description of our Miniblack's bostons, see pdf-file. Introduction
     Du kan läsa uppvisning av vår Miniblack's bostoner, se pdf-fil. Presentation
     Prospect po russkij po russkij

 

Lue myös rotumääritelmä, mikäli haluat oppia tästä rodusta enemmän. Valitse mieleisesi kieli.

suomeksi englanniksi rotumääritelmän selittävä osio ruotsiksi venäjäksi saksaksi